Vakfimiz Makedonya’da

Edirne Mimar Sinan Vakfı geçtiğimiz günlerde Makedonya’da bir dizi iftar programı gerçekleştirdi. İftar programlarına başta Edirne Mimar Sinan Vakfı kurucu başkanı Hasan Gümüş olmak üzere, Kırklareli İnsani Değerleri Yaşatma Derneği (Kidyad) başkanı Hüseyin Kasap, Çorlu Sosyal Gelişim Derneği başkanı Ömer Şanal ve beraberinde kalabalık bir grup katıldı. 25 Ağustos 2010 günü Balkan Kültür Merkezi’nden hareket eden grup Yunanistan üzerinden karayolu ile Makedonya’nın başkenti Üsküp’e ulaştı. Yaklaşık beş gün süren program coşku ve heyecan içinde geçti.

Gelecek Yıl Gümülcine’de İftar

Programın ilk durağı olan Batı Trakya’nın Gümülcine şehrinde Gümülcine seçilmiş müftüsü İbrahim Şerif’i ziyaret eden grup, kurucu başkanımız Hasan Gümüş’ün öğrencilerinden müftü yardımcısı Fehim Kelahmet ve bölge vaizlerinden Mehmet Emin Ahmet ile de görüştü. Buradaki temaslarda önümüzdeki yıl Ramazan ayında Gümülcine’de de iftar programı düzenlenmesi kararlaştırıldı. Makedonya’ya doğru yola devam eden gruba Gümülcine’den de katılım oldu.

Harabati Baba Tekkesi’nde İftar

Makedonya’daki ilk iftar programı Kalkandelen (Tetovo) şehrinde düzenlendi. Makedonya ve Balkan Müslümanları nezdinde önemli bir yere sahip olan Harabati Baba Tekkesi’nde gerçekleştirilen iftara Kalkandelen Müftüsü de katıldı.

Gostivar’da Ev Sahibi Genç Kalemler Derneği

Programın ikinci ayağı ise Müslüman Türk nüfusun yoğun olarak yaşadığı Gostivar şehrinde gerçekleştirildi. Buradaki programın ev sahipliğini ise geçtiğimiz aylarda vakfımızı ziyaret eden Genç Kalemler Eğitim Kültür ve Spor Derneği yaptı. Misafir grup Dernek yetkilileri ve halk tarafından büyük bir sevinç ve heyecanla karşılandı.

makedonya (2)Gostivar’a bağlı Aşağı Banisa Camiinde Cuma namazı öncesi verdiği vaazda halka seslenen Edirne Mimar Sinan Vakfı kurucu başkanı Hasan Gümüş, gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek Müslümanların Ramazanını tebrik etti.

Cuma namazı sonra yapılan tanışma toplantısı duygu yüklü konuşmalara sahne oldu. Her iki taraftan da söz alanlar bir arada olmaktan duydukları memnuniyeti ifade ederek daha sık görüşme ve işbirliğinin önemini vurguladılar.

Genç Kalemler’e Vakfımızdan Burs

Grupta yer alan Rumeli Gençlik Grubu üyeleri Genç Kalemler Derneği’ni kendilerine kardeş kuruluş olarak gördüklerini belirterek derneğin ihtiyaçlarının karşılanmasında yardımcı olacaklarını kaydettiler. Genç Kalemler Derneği yetkilileri de Mimar Sinan Vakfı’nın bölgede yapacağı her çalışmada ev sahipliği yapmaya hazır olduklarının sözünü verdiler.

Vakfımız kurucu başkanı Hasan Gümüş de, Gostivar’dan Trakya Üniversitesini kazanarak Edirne’ye gelen Genç Kalemler Derneği üyelerine Edirne Mimar Sinan Vakfı olarak karşılıksız burs vereceklerini kaydetti.

Daha sonra program çerçevesinde Gostivar Mustafa Kemal Atatürk İlköğretim Okulu ziyaret edildi. Burada okul müdürü Gülcahit Emin’den okulun tarihçesi ve çalışmaları hakkında bilgi alan Hasan Gümüş, Gülcahit Emin’e çalışmalarında başarılar diledi.

makedonya (3)Gostivar’da nezih bir salonda gerçekleştirilen iftar yemeğine Makedonya devlet bakanı Hadi Nezir, Makedonya Türk Demokratik Partisi genel başkanı ve milletvekili Kenan Hasip ve yaklaşık dört yüz kişilik bir davetli topluluğu katıldı.

Teravih namazının ardından kalabalık bir grupla sohbet programı gerçekleştirildi. Devlet bakanı Hadi Nezir, programda Makedonya’daki Müslümanların dini, siyasi, ekonomik ve sosyal durumları hakkında bilgiler verdi. Türkiye ile ilişkilerin önemine dikkati çeken bakan “Biz küçüklüğümüzde güneş Türkiye’den doğar diye bilirdik, öyle büyüdük. Şimdi hamdolsun ilişkiler iyiye gidiyor. Ekonomik ilişkilerin yanı sıra kültürel ve manevi gelişme için sivil toplum çalışmaları da büyük önem taşıyor. Edirne Mimar Sinan Vakfı’na teşekkür ediyoruz. İlişkilerin artarak devam etmesini ümit ediyoruz” dedi.

Bir sonraki gün Struga ve Ohrid şehirlerini ziyaret eden heyet, akşam saatlerinde Manastır şehrine geçti. Buradaki iftar ve teravih namazının ardından tekrar Yunanistan’a giriş yapan grup, Yunanistan’ın Edesa, Selanik ve Drama şehirlerini ziyaret ederek yurda döndü.

Hasan Gümüş’ün program ile ilgili yazısını okumak için tıklayın.