Hasan Gümüş; “Uzun Köprü Gazi Turhan Bey Kültür Ve Yardımlaşma Derneğinin Davetine Katıldı”

 

 

Uzunköprü Gazi Turhan Bey Kültür ve Dayanışma Derneği’nin davetine katılan Hasan Gümüş; tarihi, sosyal ve dini konulardaki görüşlerini katılımcılarla paylaştı.

HaberlerDuyurular

 

 

Uzunköprü Gazi Turhan Bey Kültür ve Dayanışma Derneği’nin davetine katılan Hasan Gümüş; tarihi, sosyal ve dini konulardaki görüşlerini katılımcılarla paylaştı.

 

 

Uzunköprü Gazi Turhan Bey Kültür ve Dayanışma Derneği’nin davetine katılan Hasan Gümüş; tarihi, sosyal ve dini konulardaki görüşlerini katılımcılarla paylaştı.

Davete Mimar Sinan Vakfı Kurucu Başkanı Hasan Gümüş,  AKP İl Başkanı Av. Müjdat Kahve, Uzunköprü Gazi Turhan Bey Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Nedret Akbulut ve dernek üyelerinin yanı sıra Rumeli Gençlik Grubu temsilcileri de davete iştirak etti. Hasan Gümüş’ ten önce söz alan Dernek Başkanı Nedret Akbulut;  Hasan Gümüş’ e katılımlarından dolayı teşekkür etti. Nedret Akbulut konuşmasına başlarken; “Gazi Turhan Bey Kültür ve Dayanışma Derneğini Uzunköprü de ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılamak için kurduklarını söyledi. Üniversiteli gençlerden, yaşlılara kadar herkese yardım ulaştıran bir müessese olarak yollarına devam edeceğini söyleyen Akbulut, Uzunköprü’nün geçmişte önemli merkezlerden biri olduğunu, gelecekte de olması için ellerinden  geleni yapacaklarını söyledi.”

Gazi Turhan Bey isminin nerden geldiğini de açıklayan Dernek Başkanı Nedret Akbulut; “Gazi Turhan Bey’in Uzunköprü’ ye yiğitliğiyle, hizmetleriyle mal olmuş biri olduğunu, Uzunköprü’ ye 7-8 km. uzaklıkta bir camisinin ve türbesinin bulunduğunu söyleyerek, hayır ve dua ile sözlerini tamamladı.

Dernek Başkanı Nedret Akbulut’ tan sonra kürsüye davet edilen Hasan GÜMÜŞ konuşmasında şunlara yer verdi;

“Tarihte gelmiş geçmiş medeniyetlere baktığınızda, hep batıya doğru bir göçün olduğunu görürsünüz. Bizim medeniyetimiz de hep Batı’ya doğru ilerlemiş, Orta Asya’dan Balkanlara doğru akınlar gerçekleştirmiştir. Bu toprakları bizim medeniyetimiz mayalamıştır. Süleyman Paşalar, isimler vererek, Müslümanlaştırarak, işte şu taş köprüyü yaptırarak buraları vatan haline getirmişlerdir.

Tarihte bir gün Cuma namazına bir saat kala sormuşlar Süleyman Paşa’ ya: “Paşam savaşalım mı? Yoksa bir saat kaldı namazı mı kılalım?” Süleyman Paşa şöyle cevap vermiş, “İptida Salâh( önce namaz)”. Şimdi ki İPSALA ismi oradan gelmiştir.

Buraları medeniyetimiz, ecdadımız mayalamış. Ama Edirne’yi Peygamber Efendimiz mayalamıştır. Rüyasında görmüştür İstanbul’un Fethedildiğini. İstanbul’un Fethi de Edirne’den geçmiştir. Ve İstanbul’u fetheden komutan Edirnelidir. O şanlı ordu Edirne de toplanmıştır. Hazırlıklar burada yapılmıştır.

Her medeniyetin kendine has renkleri vardır. Batı medeniyetini tarif edersek şayet;  Eski Yunan Filozofları, Rönesans, Reform, bozulmuş İncil ve biraz Liberalizm. Biraz da bırakınız yapsınlar bırakınız etsinler, alt alta koyun, Batı Medeniyeti budur.

Peki İslâm Medeniyetinin ana renkleri nelerdir?
1-) Tevhid İnancı; sanatımıza şiirimize işlemişizdir inancımızı. Bizler Allah’ın(cc) rengiyle boyanmışızdır. Minarelerimiz Elif’tir. Kubbelerimiz Hu’dur.     Okuduğumuz zaman LE HU olur o da Allah demektir.
2-) İkinci olarak ise Peygamber Efendimizdir.
3-) Paylaşmadır. “Bizim medeniyetimizde paylaşma vardır.  İlk aşama da “Benim malım benim senin malın senindir. İkinci aşama da ise Aziz kardeşim benim malım senindir, Senin ki zaten senindir. Üçüncü aşama da ise; bu mal ne benim ne senindir. Allah’ındır.”

İşte değerli kardeşlerim, Uzunköprü Gazi Turhan Bey Kültür ve Dayanışma Derneği bu anlayışla kurulmuştur. İnşallah kök saldıktan sonra vakfiyeye dönüşür ve yardım elini herkese uzatır.” diyerek sözlerini tamamladı.

1

Edirne Mimar Sinan Vakfı

Takip Edin...

Haber & Duyuru

Sohbetler

Soru & Cevap

Sohbet Takvimi