Soru & Cevap

Vakfın mülkiyeti Cenab-ı Allah’a, yararı mahlûkata aittir. Vakıf diğergamlıktır. Vakıf merhamettir. Vakıf şefkattir. Vakıf paylaşmadır. Vakıf hizmettir.
HaberlerDuyurular

EDİRNE MİMAR SİNAN VAKFI KURUCULARI ADINA

Medeniyetimizin kutup yıldızları vardır. Edebiyatta, sanatta, ilimde, tefekkürde, hukukta, siyasette kutup yıldızlarımız… Vakıf eserlerimizin inşasında kutup yıldızımız ise Mimar Sinan’ dır. Bundan dolayı vakfımızın adını Mimar Sinan koyduk. Mimar Sinan Edirne’ dedir. Mimar Sinan İstanbul’dadır. Mimar Sinan Anadolu’dadır. Mimar Sinan Afrika’dadır, Balkanlar’dadır. Mimar Sinan bizim coğrafyamızın her yerindedir.

Hasan GÜMÜŞ

Seyahatte Namaza Dair Bir Soru

Soru: Selamün Aleyküm Hocam. Şehirlerarası otobüsle seyahat ediyordum, yaşanan aşırı trafik sıkışıklığından dolayı otobüs otogara ikindi vaktinin girmesine müteakip gelebildi. Otobüs dolu ve sıkışık olduğundan dolayı oturduğum yerden de namazımı eda edemedim, bu durumda ne yapmalıyım? kılamadığım öğle namazınım hükmü nedir? Öğle namazımı nasıl eda etmem gerekir?

Namaza Dair Bir Soru

Soru:  Selamün aleyküm hocam. Namaza sonradan yetişen bir kişi namazını nasıl tamamlar .
Mesela dört rekatlik bir namazın dördüncü rekatında yetişirse hangi sureleri okuyarak namazını tamamlar.

Cevap: İmamla birlikte namaza başlamayan, ikinci, üçüncü veya dördüncü rekatlarda imama uyan kimseye mesbuk denir. Mesbuk ile ilgili ilmihal kitaplarında tafsilatlı açıklamalar vardır. Biz burada mesbuk ile ilgili genel kuralları bildireceğiz.

Bireysel Emeklilik

Soru: Hocam ben BES (Bireysel Emeklilik Sigortası) uygulaması hakkında fikrinizi öğrenmek istiyorum. Bildiğim kadarı ile, malum sistem sigortalıdan kestiği aidatları yatırım fonları, tahvil, bono vs. yerlerde değerlendirip en az 10 yıl aidat yatırmak koşulu ile 56 yaşından itibaren emekli maaşı bağlıyor. Dinimize göre bu konudaki hüküm nedir?

Evde Fotoğraf Asmak

Soru: Evde fotoğraf asmak, bir yere koymak uygun mudur?

Cevap: Fotoğraf asmanın hükmü, fotoğrafın cinsine göredeğişir. Manzara, tarihi yapılar, dağ, orman gibi fotoğrafların asılmasındaher hangi bir sakınca yoktur.

Cuma Vakti Alışveriş

Soru: Cuma günü sela ile öğle namazı arası alışveriş yapmak haram mıdır?

Cevap: Allahu Teâla Cuma namazıyla ilgili şöyle buyuruyor. “Ey İman edenler, Cuma günü (ezanla) namaz için çağrıldığınız zaman, derhal Allah’ın zikrine koşun, alışverişi (işi gücü) bırakın.

Finans Kurumları Ve Toki

Soru: Katılım bankası adı altında faaliyet gösteren kurumlardan ev ve araba ihtiyacını gidermek için para almanın hükmü nedir? Malumunuz olduğu üzere bu kurumlar normal kredinin haricinde satın alıp vadeli satma gibi bir metodu öne sürüyorlar, fakat şartlar yaklaşık olarak bankalarla aynı durumda olabiliyor.

Ayrıca TOKİ evlerine başvuruda da “bankadan kredi almak caiz değildir” hükmü geçerli midir?

Cevap: Finans kurumları bildiğimiz tarzda kredi kullandırmıyorlar.Krediyi kar vezarar ortaklığına göre ticaret amacıyla veriyorlar.

Hanımın Görevleri

Soru 1:  Bir kadına kayınpederi harammıdır?
Cevap:
Gelin ev ortamında kayınpederin yanında kısa kollu saçı açık iş yapabilir. Ancak edeben yapmasa daha iyi olur. Yoksa haram değildir. 
 

 Soru 2:  Kadının kocasına karşı görevleri nelerdir?

Kıyamet Alametleri

Soru: Kıyametin alametleri ile alakalı bir çok söylenti var. Kur-ana göre ve Efendimizin yorumlarına göre beni biraz aydınlatırsanız sevinirim.
Cevap:
Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem Veda Haccı’nı yaptığı zaman, Kabe-i Şerif’in halkasını tuttu ve ashabına şöyle bir konuşma yaptı:
-Ey insanlar. Ben şimdi sizlere kıyametin alametlerini muhakkak haber vereceğim. Sizler şimdi beni iyi dinleyiniz.
İyi biliniz ki muhakkak altmış haslet yani huy ve sıfat kıyamet alametlerindendir, buyurdu. Orakakilerden biri tarafından:
-Onlar nedir? Ey Allah’ın Resulü, diye sordu. Allah’ın Resulü de:
1. Namazların zayi edilmesi,
2. Şehevi ve nefsani arzulara uyulması,
3. Heva ve hevesata temayül edilmesi,
4. Emanetlerin zayi edilmesi
5. Haram olan şeylerin helal sayılması,
6. Faiz parasının yenilmesi,

Borsa

Soru: Borsa caiz midir?

Cevap: Borsada satılan hisselerin durumu değişiklik arz etmektedir. Şayet şarap fabrikası gibi haram mamul üreten bir firmanın veya faiz müessesesinin hisseleri veya devlet tahvili borsada satılıyor ise bunları almak caiz değildir. Ayrıca herhangi bir şirket domuz eti , yağı içki mamulleri satın alıp satıyor ise o şirketin de hisselerini almak caiz değildir.

Banka Kredisi

Soru: Bankadan sabit faizle ev almak için kredi almak islami açıdan nasıl oluyor.? Alınması uygun olurmu? Cevap:Faiz gibidir , caiz değildir.

Mürşid Kimdir?

Soru 1: Kendi mürşidimiz dışında başka din alimlerinin sohbetine katılabilir miyiz?
Cevap:
Kendi vazife ve ehemmiyetimizi muhafaza edip ihmal etmemek kaydıyla tüm Müslümanlarla ilgi ve irtibat faydalıdır, sevaplıdır.

Soru 2: Mürşid kimdir? Mürşid edinmek şart mıdır? İnsanın mürşid edinmesi şirktir deniyor. Ne dersiniz?

Vehhabilik Nedir?

Soru: Vehhabilik nedir?
Cevap:
Vahhabilik, XVII. yüzyılın sonunda Yemen ve Arabistan taraflarında ortaya çıkmış siyâsî ve itikâdî bir harekettir. Bu günkü Suud yöneticileri de genellikle bu akımın temsilcileridir. Zârihî ve Hâricî bir bakış açıları vardır. Kur’an-ı Kerim ayetlerini mecâzî manalarına yaklaşmaksızın olduğu gibi anlama meyli vardır. İnançlarında taassup gösterirler. Kendi görüşlerinde olmayanları tekfir ederler. Muhaliflerine karşı sert davranırlar. Haramı haram helali de helal kılan sadece Allah’tır. Hz. Peygamber’den sonra hiç kimsenin sözü din hususunda delil olamaz. Akaid konusunda kelam bilginlerinin sözlerine, helal ve haram konusunda fukahanın sözlerine itibar edilemez. Kur’an ve sünnete veya kaynaklara dönüş diye nitelendirilen bu metotta Kur’an ve sünnet üzerine yapılmış olan akla ve ilme dayalı yorumları reddetme vardır. Onlar nazarında ayet ve hadisleri tefsir ve tevil keyfîlik ifade eder. Dinin emirlerini uygulama imandandır. Bu nedenle, tembellik sonucu farz namazları kılmayan veya zekatını vermeyen kişi mümin olmaktan çıkar ve kafir olur. Bu inanç Vehhabileri kendilerinden olmayanlara karşı sert davranmaya itmiştir.

Alevilik Ve Şiilik

Soru: Alevilik ve Şiilik hakkinda fazla bir bilgim yok..beni aydinlatirsaniz sevinirim.
Cevap:
Önce Şiîlikle Alevîlik’in, bugün sosyolojik mânâda birbirinden farklı şeyler olduğunu söyleyelim. Şia kelimesi taraftar, yardımcılar ve tâbiler anlamına gelen Arapça bir kelimedir. Alevî de Ali taraftarı manasınadır. Şiîlik Hz. Ali taraftarı gözükerek tarih sahnesine çıkmış, siyâsî, itikâdî, amelî bir oluşumdur. Kendi aralarında bir çok versiyonları vardır. Gulât denilen kesimi, Hz. Peygamber’i tanımamaktan tutunuz, Hz. Ali’ye ilahlık izafe edecek noktalara kadar varırlar. Suriye yöneticilerinin inançları bu açıdan gulâttır. İslâm akidelerine tamamen zıddır. Şii zümreler arasında en mutedil sayılanlar ise Caferilerdir. Bunlar amelde İmam Cafer Sadık hazretlerinin yolunu takip ederler. Bu günkü İran genel olarak bu çizgidedir. Sünni çizgi ile bunların ayrıldıkları noktalar itikadi meseleler değildir. Müslümanlardır. Fark daha çok siyasi (hilafet-imamet) ve ameli boyutlardadır.

EDİRNE MİMAR SİNAN VAKFI

"Mülkün Gerçek Sahibi Yaratıcısıdır"

Yaratıcı, mülkün yönetimini geçici sürelerle insanlara bırakmıştır. İnsanların kendilerine tahsis edilen mülkü kişisel mülk olmaktan çıkararak, yararını mahlükata bağışlamalarına vakıf denir. Vakfın mülkiyeti Cenab-ı Allah’a, yararı mahlûkata aittir. Vakıf diğergamlıktır. Vakıf merhamettir. Vakıf şefkattir. Vakıf paylaşmadır. Vakıf hizmettir. Şu bir gerçektir ki; merhamet edene merhamet edilir, derde merhem olanın derdine merhem olunur, şefkat edene şefkat edilir, hizmet edene hizmet edilir.

Edirne Mimar Sinan Vakfı

Takip Edin...

Haber & Duyuru

Sohbetler

Soru & Cevap

Sohbet Takvimi

EDİRNE MİMAR SİNAN VAKFI

BİZE YAZIN

5 + 7 =

ADRES

Babademirtaş Mah, Mimar Sinan Cad, Hatice Hatun Sok,No:4, Selimiye Camii Otoparkı Yanı 
Edirne / Türkiye

+90 ( 284 ) 213 06 03

bilgi@mimarsinanvakfi.org

Banka Hesap Numaraları

Kuveyt Türk
TR18 0020 5000 0955 0805 6000 01
Türkiye Finans
TR86 0020 6001 0399 0500 01