Küresel Isinma

Tüm dünyanın ve insanlığın gündeminde olan küresel ısınma konusunun enine boyuna masaya yatırıldığı “Sebepleri ve Sonuçlarıyla Küresel Isınma” konulu konferans programı 16 Ocak 2010 cumartesi günü Edirne Mimar Sinan Vakfı Balkan Kültür Merkezi Mimar Murat Yılmaz Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Programa başta Edirne Mimar Sinan Vakfı kurucu başkanı Hasan Gümüş olmak üzere, Edirne vali yardımcısı Abdullah Aslaner, il milli eğitim müdürü Şerafettin Demirci ve çok sayıda öğretmen ve öğrenciden oluşan dinleyici katıldı.  Öğretmenler Platformu ile Rumeli Gençlik Grubunun birlikte düzenlediği konferansı Trakya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yüksel Bayrak sundu.

Öğretmenler Platformu adına açılış konuşması yapan Serhat Ocak, yeryüzüne halife olarak gönderilen insanoğlunun emaneti kabul ettiğini, bizim kültürümüzün de emanete hıyaneti reddettiğini belirterek “İnsanoğlu emri bil-ma’ruf nehy-i anil-münkerle mükelleftir. Bu ilke aynı zamanda dünyanın imarı, ifsat edenlerin de engellenmesini de kapsar. Dünyamızı ifsat eden küresel ısınmaya sebep olacak hareketlerden kaçınmak da bu kapsam da bir gerekliliktir” dedi.

Edirne Mimar Sinan Vakfı – Çeküd İşbirliği İle Ağaçlandırma Çalışması

Açılış konuşmasından sonra kürsüye gelen, Vakfımızın Çevre ve Kültür Kuruluşları Dayanışma Derneği (Çeküd) temsilcisi Ertuğrul Halaşlı ise ağaçlandırma çalışmaları hakkında bilgi verdi. Halaşlı, Çeküd’ün Türkiye genelinde “Türkiye Ağaçlanıyor-Sen Yoksan Kimse Yok’ sloganıyla başlattığı kampanya kapsamında Edirne Mimar Sinan Vakfı olarak Çeküd ile işbirliği halinde Edirne’de ağaçlandırma çalışması yapacaklarını, bu konuda fizibilite çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Küresel ısınmanın engellenmesinde ağaçlandırmanın önemini vurgulayan Halaşlı, konferansın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Küresel Isınma

Konferansı sunan Doç. Dr. Yüksel Bayrak küresel ısınmanın bilimsel ve teknik yönlerden sebeplerini ve sonuçlarını ayrıntılı olarak ortaya koydu. Küresel ısınmanın önlenmesi konusunda dünyadaki çalışmaların tarihi sürecini de anlatan Bayrak “Yakında gerçekleştirilen Helsinki Zirvesinde de görüldüğü gibi, az gelişmiş ülkeler dünyayı kendilerinin değil büyük ölçüde gelişmiş ülkelerin kirlettiğini düşünerek Kyoto Protokolünü imzalamaktan çekinmektedirler. Otuz yılda bir santimetre yol alınamamıştır” dedi.

Bayrak, konuşmasında küresel ısınmanın önlenmesi noktasında nükleer enerjinin etkisine de temas ederek, nükleer enerjinin zararlarını öne çıkaranların her yıl trafik kazalarında ölenlerin sayısını görmezden geldiklerini belirterek Türkiye’nin acilen nükleer enerjiye ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Yaptırımlar kuvvetlendirilmeli

Küresel ısınmada önemli bir faktör olan çevre kirliliğinin önlenmesi konusunda alınan tedbirlerin yetersizliğini vurgulayan Doç Dr. Yüksel Bayrak “Ben Trakab projesi çalışmalarında da görev aldım. Mesela Trakya’da Ergene Nehri havzasındaki fabrikaların atıklarının neden olduğu çevre kirliliği önlenemiyor. Fabrikaya arıtma sistemi kurmanın maliyeti 100 milyar lira, Çevre Müdürlüklerinin arıtma tesisi kurmayanlara kestiği ceza 15 milyar lira. Adam haliyle kurmuyor. Yaptırımlar yetersizdir, caydırıcı hale getirilmelidir” dedi.

Doç. Dr. Yüksel Bayrak

1973 yılında Tonya’da doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Trabzon’da tamamladı. 1989 yılında girdiği Trakya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümünden 1993 yılında mezun oldu. Fizyokimya bölümüne asistan olarak atandı. 2002 yılında yardımcı doçent, 2008 de doçent olan Bayrak halen T. Ü. Fen edebiyat Fakültesi Kimya Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.