“Sevinçliyiz, Bir Kardeşimiz Daha Oldu”

Uzunköprü’de faaliyete başlayan Uzunköprü Gazi Turhan Bey Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin ilk davetlisi Vakfımız kurucu başkanı Hasan Gümüş oldu.

Dernek yöneticileri ve Uzunköprülü hayırseverlerin yanısıra Ak Parti Edirne İl Başkanı ile Rumeli Gençlik Grubu yöneticilerinin de hazır bulunduğu toplantıda açılış konuşmasını dernek başkanı Nedret Akbulut yaptı.

Derneğin amaçları ve adının neden Gazi Turhan Bey olduğu ile ilgili açıklamalarda bulunan Akbulut’tan sonra Hasan Gümüş toplantıya katılanlara hitap etti. Yaklaşık bir saat süren konuşmasında Gümüş özetle şu değerlendirmelerde bulundu:

“Dünya haritasına baktığımızda, her bölgenin, her ülkenin aynı stratejik önemde olmadığını görürüz. Bazı bölgeler, dünya tarihini oluşturan medeniyetlere havzalık yapan bölgelerdir. Toplumların şekillenmesine öncülük eden merkez bölgelerle, kenar bölgeler bir değildir. Alaska ile Balkanlar, Sibirya ile Ortadoğu, Anadolu, Akdeniz havzaları nasıl aynı stratejik değerde olabilir?

Dünyada söz sahibi olmak için merkez bölgelerde güçlü olmak lazım. Ortadoğu’da, Kafkaslarda, Anadolu’da, Karadeniz, Akdeniz havzalarında, Balkanlarda söz sahibi olmak lazım. Güç kaynakları; ekonomidir, üretimdir, adalettir, kültürdür, tarihtir. Biz millet olarak Kafkaslarda, Ortadoğu’da, Anadolu’da ve Balkanlarda, bu bölgelerde hep bulunmuşuz.

Gazi Süleyman Paşa ile Rumeli’ye geçtik. Ve 700 yıldır buradayız. Gerek Uzunköprü, gerekse Balkanlarda çok badireler atlattık. Ama buralardan sökülüp atılamadık. Çünkü Rumeli’ye mayamız çalınmış. II. Murat Uzunköprü’ye temelleri sökülemeyecek köprü mayasını çalmış. Edirne’ye Mimar Sinan, Selimiye mayasını çalmış, nasıl yok edebilirsiniz?

Bütün aleyhte propagandaya rağmen Balkanlarda milletimiz seviliyor, tarihimiz, geçmişimiz hayırla anılıyor. Rumeli’nin bütün toplumları, Osmanlı dönemine ‘devlet zamanı, hak ve adalet zamanı’ diyor.

Geçmişlerimizi, Uzunköprü’yü kuran II. Murat’ı, civarını imar eden akıncı beyleri Paşa Yiğit’i, oğlu Gazi Turhan Bey’i rahmetle yâd ediyoruz. Arkadaşlarımız kadirşinaslık göstererek kurdukları derneğe Gazi Turhan Bey adını verdiler. Böylece köklerinin geçmişte, emellerinin gelecekte olduğunu gösterdiler.

Bir fidan da onlar diktiler Uzunköprü’ye. Bu dernek inşallah kimsesizlere, gariplere, umutsuzlara, öğrencilere dayanak ve sığınak olacak. Uzunköprü’nün maddi ve manevi gelişmesine yardımcı olacak. Bizim, Edirne’de vakıf ve derneklerimiz var. Yurtiçi ve yurtdışında kardeş derneklerimiz var. Çok sevinçliyiz. Kardeşlerimize bir kardeş daha katıldı.

Dernek yöneticilerine başarılar dilerim, hizmetleri verimli ve daim olsun.”