Kutlu Misafir Hoş Geldin.

Hicri 1429 yılının kutlu misafiri Ramazan-ı Şerif evlerimize hoş geldin. Ülkemize, dünyamıza hoş geldin. Safalar, rahmetler, mağfiretler, müjdeler, heyecanlar, coşkular getirdin.
     Ramazan Devr-i Peygamberi (S.A.V)’den bugüne 1428 defadır şereflendiriyor Ümmet-i Muhammedi.  İlahi bir misafir olarak geliyor. Misafir gittiği yere boş gitmez. Hediyelerle gider. Geldiği yerin en seçkin hediyelerini sunar hane sakinlerine. Ramazan, kendini bize gönderen Rabbimizin büyüklüğüne uygun hediyelerle geldi.
Hediyeleri bize sunacak misafir hediyelerle gelir. Ama aynı zamanda hürmet ve saygı bekler, ilgi bekler. İnşallah değerli misafirimiz bizden de hürmet ve ilgi görecek ve bayramda geldiği huzura tekrar dönecek.

Efendimiz (A.S)’in bildirdiğine göre Ramazan ayının hediyelerini şöyle sıralayabiliriz.
    1-Ramazan geçmiş günahların affına sebeptir.
    2-Orucun sevabının katlarını Allahu Tealadan başkası bilmez. Oruç Allah (C.C.) içindir.
    3-Oruç Cehennem azabından koruyan bir kalkandır.
    4-Ramazanda bir farz ifa eden kişi, Ramazan dışında 70 farz ifa etmiş gibidir. Ramazanda işlenen bir nafile diğer zamanlarda işlenen farza bedeldir.
    5-Oruç tutanın ağız kokusu misk kokusundan daha güzeldir.
    6-Oruç tutana iki sevinç vardır. Biri iftar diğeri Cennete girdiği anki sevinçtir.
    7-Ramazanda Cennet süslenir. Cehennem kapıları kapanır. Şeytanlar zincire vurulur.
    8-Cennetin sekiz kapısından biri Reyyan kapısıdır. Bu kapı oruç tutanlara özel kapıdır.
    9-Oruçlu olarak ölen Cennete girer.
  10-İftar sonrasında yapılan dua reddedilmez.
  11-Ramazanın evveli rahmettir.
  12-Ramazanın ortası mağfirettir.
  13-Ramazanın sonu cehennemden kurtuluştur.
  14-Ramazanın son gecesi mükafatlar dağıtılır. Müminler tümüyle affedilir.
  15-Oruç şefaat edenlerdendir.
  16-Oruç sıhhattir.
  17-Bir gün oruç tutan için Allahu Teala cehennemle kişi arasında yerle-gök arası kadar büyük hendek yapar.
  18-Oruç tutanlara melekler mağfiret eder.
  19-Ramazanın ilk gecesi Allahu Teala müminlere nazar eder. Kime nazar ederse ebediyyen cehennem azabı o kişiye dokunmaz.
  20-Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi Ramazan ayındadır. Kutlu misafirimizin getirdiği hediyeleri saymaya çalıştık.

Misafirimize karşı yapmamız gereken görevleri de şöyle sıralayabiliriz.
     1-Oruç tutmak. Orucu sadece ağzımızla ve midemize değil bütün organlarımıza tutturmak. Konuşmaya, bakışlara, ele, kulağa, ayağa, düşünce ve duygulara da oruç tutturmak.
     2-Geceleri teravih ve teheccüd namazıyla  geçirmek. Sahur, seher vaktidir. Seher vakti teheccüd vaktidir. İki rekatten sekiz rekate kadar teheccüd kılınır. Enes b. Malik, Seherde bize 70 defa istiğfar emredildi diye bildiriyor. Bu vakitte yapılan duaların, akıtılan göz yaşlarının karşılıksız kalması mümkün değildir. Arşı ala sadece seher vakitlerinde titrer. Sahura kalktığımıza göre bu vakitleri değerlendirmek lazım. Lakırdıyla, televizyonlarla heba etmek bu değerli vakitlerin israfıdır.
     3-Ramazanda güzel huylar kazanmalıyız. Mesela her an abdestli olmaya, az konuşmaya, az uyumaya, az yemeye alışabiliriz.
     4-İftar saatleri ihmale gelmez saatlerdir. İftar sofrasına erken oturmalı, tefekkür ve dua ile iftar saati beklenmeli, iftar hurma ile açılmalıdır.
    5-Kuran-ı Kerim baştan sona okunmalı. Vakti müsait olanların mealiyle beraber okuması nurun ala nur olur.
    6-Zekat ve fıtralar ödenmeli. Sadece farz ve vacip olan ödemeler değil. Nafile olarak eller olabildiğince açılmalı, fakirler, kimsesizler, öğrenciler araştırılmalı, bulunmalı, yedirilip içirilip ihtiyaçları karşılanmalıdır.                                                                                                               7-Sünnet-i müekkede-i kifaye olan itikafa vakti olanlar girmelidir.

Hasan GÜMÜŞ
Mimar Sinan Vakfı