Vakfimizdan Afrika’ya Şefkat Eli

Vakfımız Afrika’da açlık tehlikesi yaşanan bölgelere yardım elini uzattı. Vakfımız ile Trakya Şefkateli Derneği’nin birlikte düzenledikleri yardım kampanyası ile ilgili olarak Vakıf merkezinde bir basın açıklaması düzenlendi. Basın toplantısına başta Vakıf kurucu başkanı Hasan Gümüş olmak üzere Trakya Şefkateli Derneği Başkanı Şakir Esendir, Vakıf ve Dernek yöneticileri Erhan Aruca, Fatih Ot ve Orhan Yıldırım da katıldı.

Mütevelli heyet başkanı Av. Şükrü Çeşme’nin okuduğu açıklama metninde şunlara yer verildi:

“Tüm kamuoyunun yakından takip ettiği gibi son günlerde başta Somali olmak üzere özellikle Doğu Afrika ülkelerinde son altmış yılın en şiddetli kuraklığı yaşanıyor. Yaklaşık onbir milyon insan susuzluk ve açlık tehlikesi ile karşı karşıya. Ekim ayına kadar gerekli tedbirler alınmazsa bölgede kitlesel ölümlerin yaşanacağı bildiriliyor. Birleşmiş Milletler’in kriz bölgesi ilan ettiği Doğu Afrika’da kuraklığın kasım ayına kadar devam edeceği ve bölgede bir milyona yakın insanın ölebileceği belirtiliyor.

İnsanı diğer canlılardan ayıran en temel özelliklerden biri de kendisini diğerinin yerine koyabilmesidir. Afrika’da açlık sebebiyle annelerinin kucaklarında ölen çocukları gördüğü halde ürpermeyen ve acı hissetmeyenlerin insan olma noktasında sıkıntılarının olduğu kuşkusuzdur. “Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir” diyerek bu duruma işaret eden bir büyük Peygamberin takipçileri olarak üzerimize düşeni yapmak mecburiyetindeyiz. Yapacağımız küçücük yardımlarla oralarda nelerin değişebileceğini hepimiz ekranlardan takip ediyoruz.

Bölgeye yardım konusunda aziz milletimizin kültür ve medeniyetimize yaraşır şekilde gösterdiği fedakarlığı hep birlikte görüyoruz. Biz de Edirne Mimar Sinan Vakfı ve Trakya Şefkateli Derneği olarak bu insanlık dramına ve yardım çığlığına sessiz kalmıyoruz. Eğitimden sosyal yardımlaşmaya kadar bir çok alanda yıllardır yürüttüğü çalışmalarla bölgemizin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olan Edirne Mimar Sinan Vakfı, kısa bir süre önce kurulan Trakya Şefkateli Derneği ile birlikte bir yardım kampanyası başlatmış bulunmaktadır.

Büyük ve ciddi bir açlık tehlikesinin yaşandığı bölgede en acil ihtiyaç gıda maddesidir. Un, şeker, pirinç, yağ gibi ayni yardımların yanı sıra gıda maddesi alımında kullanılmak üzere nakdi yardımlar da kabul edilmektedir. Her gün açlıktan çocukların ve insanların öldüğü bölgede yardım ihtiyacı aciliyet göstermektedir. Depolarımızda toplanacak yardım maddeleri Ramazan bayramı sonrasında uluslar arası yardım kuruluşları aracılığı ile hızlı bir şekilde bölgeye ulaştırılacaktır. Tüm halkımızı başlattığımız yardım kampanyasına katılarak bölge insanına yardım etmeye çağırıyoruz.

Kültür ve medeniyetimize uzun yıllar merkezlik yapan Edirnemizin yine tarihin kendisine yüklediği sorumlulukları gereği kendine yaraşır bir şekilde yardım kervanına katılacağına inanıyoruz.

Unutmayalım ki, çoğunluğu Müslüman olan Kuzey ve Kuzey Doğu Afrika’da yaygın olan Sünusi hareketi, milli mücadele dönemimizde kuva-i milliyeye maddi ve manevi her türlü desteği sağlamıştır. Şimdi bizlerin de bölgeye yapacağımız yardımlar dini, insani ve tarihi bir görevimizdir.

Tüm halkımızı yardım kampanyamıza katılmaya çağırıyoruz.”

Birkaç günlük kısa bir sürede toplanan yaklaşık 8 tonluk gıda maddesi ve nakit yardımlar bölgeye ulaştırılmak üzere Çorlu’da İHH Uluslarası İnsani Yardım Vakfı yetkililerine teslim edildi.