Vakiflar Haftasi Coşku Ile Kutlandi

Vakıflar Haftası münasebetiyle Vakfımız tarafından bir kutlama programı gerçekleştirdi. 14 Mayıs 2011 cumartesi günü Balkan Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen programda 2008 yılı Başbakanlık Vakıf İnsan Ödülü sahibi, Vakfımız kurucu başkanı ve eğitimci yazar Hasan Gümüş “Vakıflar ve Eğitim” konulu bir konuşma yaptı. Vakfın eğitim çalışmalarıyla ilgili bir sunumun yapıldığı programda kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere törenle ödülleri verildi. Programa başta Edirne Vali Yardımcısı Abdullah Aslaner, Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Hayati Binler, İstanbul milletvekili Dr. Mehmet Müezzinoğlu olmak üzere, çeşitli sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vakıf gönüllüsü katıldı.

Açılışta konuşan Edirne Mimar Sinan Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Av. Şükrü Çeşme, vakıf şuuru ve kültürünün yaşatılması ve yaygınlaştırılmasında Vakıflar Haftası kutlamalarının önemine değinerek her yıl bu kutlamalara çeşitli etkinliklerle katıldıklarını söyledi. Vakıflar ve eğitim konusunun da önemini vurgulayan Çeşme şunları söyledi: “Edirne Mimar Sinan Vakfı’nın çeyrek asrı bulan hayatı boyunca yaptığı bütün çalışmalar eğitim merkezlidir. Yıllardır öğrencilere karşılıksız burslar veriyoruz. Konferans, panel, söyleşi, kurs ve seminerler düzenliyoruz. Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye’nin gölgesinde Balkan Kültür Merkezi’ni Edirne ve bölgeye kazandırdık. Yükseköğrenim öğrenci pansiyonu ve ana okulu olarak hizmet verecek yeni binamız da bitme aşamasına gelmiştir.”

Daha sonra vakfımızın eğitim çalışmalarının anlatıldığı bir slayt gösterimi yapıldı.

Bilindiği gibi Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2011 yılı Vakıf Medeniyeti ve Eğitim Yılı olarak belirlendi. Bu kapsamda, aynı zamanda 2008 yılı Başbakanlık Vakıf İnsan Ödülü sahibi olan Vakfımız kurucu başkanı, eğitimci yazar Hasan Gümüş, programda dinleyicilere hitap etti.

Vakıf müessesesinin kültür ve medeniyetimizin ana renklerinden biri olduğunu vurgulayan Hasan Gümüş, en önemli yatırımın eğitim yoluyla insana yapılan yatırım olduğunu belirterek geçmişte bütün eğitim kurumlarının vakıflara ait olduğunun ve eğitim-öğretimin parasız olduğunun altını çizdi.

Eğitimin önemine vurgu yapan Gümüş sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğitim deyince sadece insanın aklına yönelik eğitimi anlamamak gerekir. Bunun yanında kalp ve gönül eğitimi de vardır. Akıl ve kalp eğitiminden başka eylem eğitimi de önemlidir. Bir kişi teknik üniversiteyi bitirmiş, inşaat mühendis olmuştur. Ancak hırsızdır, bina yaparken malzemeden çalar. İlahiyat fakültesini bitirmiştir, vaaz verir, cömert olun der. Ancak kendisi cömertliğin nasıl yapılacağını eylemleriyle göstermez. Dolayısıyla insanın aklı ve beyninin yanı sıra gönlünün ve eylemlerinin eğitimi de son derece önemlidir.”

Cumhuriyetimizin Temelinde Vakıflar ve Tekkeler Vardır

Tarihte vakıfların birçok kurumlar meydana getirdiğini söyleyen Gümüş “Akla yönelik bilimsel eğitim ve öğretimin yapıldığı medreselerin yanı sıra zaviyeler, ribatlar, tekkeler yapmışlardır. Buralarda insanlara gönül ve eylem eğitimi verilmiştir. Bugün bunlara olan ihtiyaç azalmamış tam tersine artarak devam etmiştir. Cumhuriyetimizin temelleri de bir tekkede atılmıştır. 23 Nisan 1920 de bir Cuma günü, Hacı Bayram-ı Veli Camiinde yapılan duaların ardından ilk meclis binasına geçilmiştir. İlk meclisin başkanı Mustafa Kemal Paşa, sağında ve solunda oturan başkanvekilleri ise birer tekke şeyhidir.”

Edirne İlahiyat Fakültesi

Hasan Gümüş, Edirne’nin vakıf eserleri yönünden metrekareye düşen yoğunluk bakımından dünyada ikinci sırada bir şehir olduğunu hatırlattığı konuşmasında bu vakıf eserlerinin çoğununda eğitim kurumları olduğunu söyledi. Gümüş “Bugün Üçşerefeli Camii’nin yanında bulunan Peykler Medresesi ile Saatli Medrese atıl durumdadır. Yetkililerin ve Edirnelilerin huzurunda söylüyorum. Buraya, Trakya Üniversitesi’ne bağlı bir ilahiyat fakültesi yakışır. Edirne tarihi ve kültürel mirası açısından bunu hak ediyor ve buna layıktır.” dedi.

Kompozisyon yarışması Ödül Töreni

Hasan Gümüş’ün büyük bir ilgi ile takip edilen konuşmasının ardından kompozisyon yarışması ödül töreni gerçekleştirildi.

Vakfımız tarafından Edirne’de bulunan lise ve dengi okul öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen “Vakıf Düşüncesinin Işığında Eğitim” konulu kompozisyon yarışmasında birinci Edirne Lisesi öğrencisi Hilal Başak Can, ikinci Edirne Lisesi öğrencisi Ecem Özdemir ve üçüncü Uzunköprü Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Fatma Keke oldu. Törende Vakıf tarafından üçüncüye mp4 çalar, ikinciye cep telefonu, üçüncüye ise netbook bilgisayar ödül olarak verildi. Ayrıca dereceye giren tüm öğrencilere Hasan Gümüş’ün “Allah’ın Güzel İsimleri” adlı kitabı hediye edildi.

Üçüncüye ödülünü Vakıflar Bölge Müdürü Hayati Binler, ikinciye vali yardımcısı Abdullah Aslaner, birinciye ise İstanbul milletvekili Dr. Mehmet Müezzinoğlu verdi. Programın sonunda ise, yaptığı vakıf ve eğitim çalışmalarından dolayı, Hayati Binler tarafından Hasan Gümüş’e Vakıflar Bölge Müdürlüğü adına bir plaket verildi. Edirne Mimar Sinan Vakfı mütevelli heyeti adına da Hasan Gümüş’e sunulan çiçeği ise önceki dönemlerde mütevelli heyet başkanlığı görevinde bulunan Av. Müjdat Kahve verdi.

Büyük bir beğeni ile takip edilen program sonunda Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Hayati Binler, programın vakıflar haftası boyunca yapılan en iyi program olduğunu belirterek Vakıf yönetimine teşekkür etti.

vakf_eitim_dl_035_800x600

vakf_eitim_dl_036_800x600